Protejeaza-ti ochii de lumina albastra a monitorului


Majoritatea persoanelor petrec mult timp in fata monitoarelor, fie la servici, fie in timpul liber. Display-urile de la laptop-uri, telefone, tablete etc. produc asa numita "lumina albastra" care ajuta la o vizibilitatea mai buna a ecranului dispozitivului chiar si in conditii de lumina solara deoarece aceasta este mai puternica.

Lumina albastra se aseamana foarte mult cu razele UV in spectrul de lumina si afecteaza ochii producand daune semnificative. Cei mai afectati sunt copii deoarece ochii lor nu filtreaza aceasta lumina cu aceeasi eficienta ca ochii adultilor si astfel retina este afectata in mod direct. Dar si adultii pot fi afectati deoarece unii dintre acestia pot avea ochii mai sensibili. Aceasta lumina albastra poate afecta si somnul de noapte, avand o influenta negativa asupra melatoninei, hormonul care regleaza somnul. De aici, se poate cauza instalarea unor maladii, de la obezitate pana la probleme cognitive

Avand in vedere ca eu port deja ocheleri si stau destul de mult in fata laptop-ului, m-am hotarat sa caut modalitati pentru reducerea luminii albastre a monitorului deoarece nu doresc sa am probleme grave cu vederea.

Am gasit un program gratuit care ne face monitorul mai bland cu ochii nostri. Pe langa faptul ca filtreaza lumina albastra a ecranului, acest software ajusteaza culorile monitorului in functie de zona in care te afli si mentine pe tot parcursul zilei adaptarea la exterior pentru a dezvolta un mediu cat mai apropiat de cel natural.
Folosesc si eu acest program de cateva zile si sunt multumit, chiar daca la inceput nu se observa nici o schimbare, pe parcurs veti observa ca ochii nu mai sunt asa obositi.

Programul se numeste f.lux si-l puteti descarca daca dati click pe butonul de mai jos.


Sursa imagine: www.doctorulzilei.ro

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii